Restituire taxa de poluare

timbru de mediu

Adio Timbru de Mediu

Statul „renunta” la Timbrul de Mediu

DAR NICI

Banii pe taxa de poluare nu vor mai fi restituiți

Eliminarea timbrului de mediu din legislație afectează negativ restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto.

masini-trafic-poluare-GettyImages-28.12.2015

Regulile de bază ce prevăd că proprietarii de mașini pot cere banii înapoi pentru vechile taxe auto erau incluse în ordonanța timbrului de mediu, act normativ ce a fost abrogat la data de 1 februarie 2017,  potrivit unor informații primite de AvocatNet.ro de la Ministerul Mediului.

Abrogarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule înseamnă nu numai eliminarea timbrului de mediu, ci și a regulilor de bază pentru restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto. Procedura efectivă de returnare a banilor este inclusă într-un ordin comun al Ministerului Mediului și al Fiscului, însă acesta a fost emis tocmai în baza prevederilor din ordonanța de urgență amintită.

Asta înseamnă că returnarea banilor (pe cale administrativă) pentru vechile taxe auto NU se mai poate face de la 1 februarie 2017, din moment ce regulile de bază ale acesteia au dispărut. Informația a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de reprezentanții Ministerului Mediului.

 

Timbru de Mediu

  • Timbrul de mediu a fost eliminat incepand cu 1 februarie
  • Autoritatile analizeaza deja posibilitatea de a-l inlocui cu o noua taxa auto
  • Acciza in pretul carburantului nu este inca luata in calcul

Timbrul de mediu a dispara incepand din 1 februarie insa Ministerul Mediului analizeaza deja posibilitatea de a-l inlocui cu o noua taxa auto. Optiunea includerii in pretul carburantului nu este inca luata in calcul.

Eliminarea timbrului de mediu este fara doar si poate stirea inceputului de an, insa bucuria celor care vor sa isi inmatriculeze masina gratis ar putea fi de scurta durata. Imediat dupa aceasta decizie, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule a estimat ca productia interna de masini va scadea cu 30%, asa ca autoritatile se pregatesc sa reactioneze.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a lasat sa se inteleaga ca timbrul de mediu ar putea fi inlocuit cu o noua taxa auto, insa a tinut sa precizeze ca „Este o discutie pe care o vom avea la momentul in care se va elabora bugetul. O acciza in pretul carburantului este o discutie care nu este suficient fundamentata si nu cred ca poate intra in discutie, cel putin acum.”

Iti reamintim ca acest timbru de mediu cat si toate celelalte forme ale taxei auto, introduse din 2007 incoace, au fost declarate ilegale de catre Uniunea Europeana, insa statul roman a continuat sa le incaseze.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin sustine ca aceasta taxa este necesara pentru protejarea productiei interne de masini, si mai ales pentru a tine sub control avalansa de masini second-hand achizitionate de tot mai multi romani de pe teritoriul Uniunii Europene.

Sigur ca ne-am gandit la masuri compensatorii. Dupa ce le vom discuta cu reprezentantii industriei auto le vom prezenta si public. Cu siguranta productia de autovehicule e foarte importanta, si aici vorbim de doi mari producatori,” a incheiat ministrul Mediului pentru Digi24.