Ce fac daca?

Ce fac daca

Ce sa fac daca

 Ce sa fac daca Ce sa fac daca Ce sa fac daca

Am vandut o masina

Ce fac daca Ce sa fac daca Ce sa fac daca

 – Mergeti la un birou de copiat acte auto (puteti apela si la biroul nostru din Suplacu de Barcau) si faceti contract vanzare/cumparare cu cumparatorul. In momentul in care se semneaza contractul trebuie sa primiti si banii. Dupa ce ati primit banii scrieti pe spatele talonului unde exista o rubrica speciala „instrainat catre…”. scrieti numele cumparatorului, data si semnatura. Dupa ce scrieti ii puteti inmana cumparatorului toate actele masinii precum si cheile masinii.

– Cu o copie dupa fiecare act al masinii plus fisa de inmatriculare care o sa vi se radacteze tot la biroul de acte auto mergeti la impozit de unde veti scoate masina de la impozit, va fi aplicata o stampila pe fisa de inmatriculare si vi se va da si un certificat fiscal.
Fisa de inmatriculare si certificatul fiscal trebuie sa ajunga la cumparator.

– Asta e tot. Pentru siguranta dvs sa opriti cate o copie dupa cartea masinii, dupa contractul de vanzare/cumparare, dupa talonul pe care s-a facut mentiunea de instrainare eventual si dupa buletinul cumparatorului.

  * Sa nu acceptati sa dati masina fara sa faceti actele PE LOC (sa va ia cu vrajeala ca e tarziu si facem actele maine sau etc) si sa NU acceptati daca cumparatorul va roaga sa nu ii scrieti pe talon „instrainat catre … numele data si semnatura!!”.*

 *** Dupa vanzarea masini si transcrierea pe noul proprietar se pot recupera bani platiti pe rca (doar pe lunile intregi ramase pana la expirarea politei).***

Ce sa fac daca Ce sa fac daca Ce sa fac daca

Placile de inmatriculare ale masinii au fost furate sau deteriorate

 – Comandarea unor noi placi cu numar de inmatriculare in cazul in care cele vechi au fost pierdute, furate sau deteriorate se solicita la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

 – De asemenea, trebuie sa aveti la dumneavoastra actul de identitate, cartea de identitate auto, precum si certificatul de inmatriculare. Toate aceste documente trebuie sa fie prezentate in original si copie.

– In plus, trebuie sa faceti dovada de plata a contravalorii noilor placute de inmatriculare. Plata se face la ghiseu.

– Daca vechile placute au fost deteriorate, ele trebuie depuse la ghiseu pentru a fi distruse.

– In cazul in care nu puteti mergeti personal sa solicitati eliberarea unor noi placi de inmatriculare, aveti posibilitatea de face acest lucru prin reprezentare. In situatia unor persoane fizice, pe langa actele deja mentionate, solicitantul trebuie sa mai detina si o procura speciala autentificata, iar in cazul unor persoane juridice, dosarul va contine si o imputernicire insotita de documente care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie.

– Eliberarea noilor placute de inmatriculare se face cel mult a doua zi de la achitarea contravalorii acestora si depunerea comenzii.

Ce sa fac daca Ce sa fac daca Ce sa fac daca

Certificat de inmatriculare a fost pierdut,furat sau distrus

 – În primul rând, trebuie să declari pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de înmatriculare sau a autorizaţiei provizorii de circulaţie în termen de 48 de ore de la constatarea faptului unităţii de poliţie cea mai apropiată, care va elibera o adeverinţă în acest sens.

 – În termen de cel mult 15 zile de la declararea pierderii, a furtului sau a distrugerii certificatului de înmatriculare, eşti obligat să soliciţi eliberarea unui alt certificat de înmatriculare.

 – Noul certificat de înmatriculare se eliberează în baza adeverinţei menţionate mai sus şi a dovezii de publicare în Monitorul Oficial al României partea a III-a, pentru declararea nulităţii documentului pierdut sau furat.

 – Dacă ai făcut schimbări ale oricăror date referitoare la proprietar ori la vehicul, înscrise în certificatul de înmatriculare, eşti obligat să le declari Direcţiei generale de evidenţă informatizată a persoanei (Inspectoratul General al Poliţiei) sau formaţiunii subordonate (Inspectoratul de poliţie judeţean), în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit aceaste modificări, cu excepţia schimbării caroseriei sau a şasiului.

 – Potrivit legii, persoanele care deţin autovehicule sau remorci înmatriculate în alte state şi au sau îşi stabilesc domiciliul ori reşedinţa în România sunt obligate să solicite înmatricularea acestora în termen de 30 de zile de la data intrării în ţară a vehiculelor.

 – În caz de nerespectare a dispoziţiilor de mai sus, după 60 de zile de la expirarea termenului, organele de poliţie vor reţine certificatele şi plăcile cu numerele de înmatriculare străine, care vor fi remise autorităţilor emitente.

 – In cazul in care solicitati un certificat de inmatriculare pentru ca cel vechi a fost deteriorat, trebuie sa mai depuneti, in afara de actele deja mentionate, si certificatul deteriorat, iar in declaratia dumneavoastra trebuie sa explicati cum s-a produs deteriorarea documentului.

 – Trebuie sa solicitati un duplicat al certificatului de inmatriculare pentru ca sau modifica anumite date despre autoturism, situatie in care mai depuneti si Cartea de identitate auto cu modificarile tehnice operate de Regia Autonoma Registrul Auto Roman.(In plus, daca se schimba motorul masinii si acesta are o capacitate cilindrica diferita, dosarul trebuie sa mai contina si fisa de inmatriculare auto vizata de organul fiscal competent teritorial).

 – Fisa de inmatriculare auto vizata este, de asemenea, necesara si daca se solicita un nou certificat de inmatriculare pentru ca proprietarul si-a schimbat domiciliul sau pentru ca se doreste un nou numar de inmatriculare.

– In cazul in care proprietarul doreste sa primeasca un alt numar de inmatriculare, va depune, in plus fata de documentele precizate, placutele cu vechiul numar de inmatriculare auto si dovada de plata a contravalorii celor noi.

Ce sa fac daca Ce sa fac daca Ce sa fac daca

Am pierdut cartea de identitate auto  Ce

fac daca?

 – Conform legislaţiei în vigoare, Registrul Auto Român vă poate elibera un duplicat în cazul pierderii, furtului sau distrugerii cărţii de identitate a maşinii (C.I.V.), cu avizul autorităţii care a făcut înmatricularea. De asemenea, RAR-ul poate emite un duplicat şi în cazul refuzului de predare a cărţii de identitate constatat de executorul judecătoresc cu ocazia executării silite.

 – Pentru a obţine un duplicat al cărţii de identitate, vă trebuie o cerere de activitate RAR, care se va completa de către solicitant pe propria sa răspundere şi va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează prestaţia, actul de identitate al deţinătorului, o cerere de eliberare a duplicatului vizată de autoritatea de înmatriculare şi un exemplar din Monitorul Oficial cu anunţul publicat.

 – De asemenea, dacă deţinătorul este persoană juridică şi nu poate fi prezent, reprezentantului îi va fi solicitată şi o delegaţie. Aceasta trebuie să particularizeze vehiculul prin numărul de identificare (seria de şasiu), să specifice prestaţia solicitată (eliberare duplicat al cărţii de identitate), să poarte număr de înregistrare şi să fie semnată şi ştampilată de către emitent. De asemenea, dacă deţinătorul este persoană fizică şi trimite un reprezentant, acestuia îi va trebui o împuternicire notarială.

Ce sa fac daca Ce sa fac daca Ce sa fac daca

Certificatul de inmatriculare a fost retinut

 – Certificatul de inmatriculare se restituie doar proprietarului sau in lipsa acestuia unei persoane desemnate prin procrura notariala la incetarea motivului pentru care documentul a fost retinut.
– Pentru a reintra in posesia certificatului de inmatriculare retinut, titularul acestuia trebuie sa se prezinte la sediul Serviciului Politiei Rutiere sau dupa caz Brigazii Rutiere, la ghiseul de restituiri certificate, avand asupra sa urmatoarele documente :

 * buletinul sau cartea de identitate;

 * dovada de retinere a certificatului de inmatriculare original;

 * actul de identitate a delegatului original + copie;

 * actul din care rezulta incetarea motivului retinerii original + copie;

 * (dovada achitari amenzi contraventionale)

 Ce sa fac daca Ce sa fac daca Ce sa fac daca Ce sa fac daca

Lasă un răspuns